Rendelőnk telefonszáma:

+36 20 911 7501

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Milyen fogkrémek léteznek és melyiket válasszam?

Sokszor kérdezik páciensek, hogy olyan sokféle fogkrémet lehet kapni, melyiket használjam?
 
A fogkrémnek alapvető szerepe a plakk eltávolításának elősegítése és hogy kellemesebbé tegye a fogmosást, de nem elhanyagolható a benne lévő anyagok terápiás hatása sem. Nagyon sokféle hatású fogkrém van és laikusnak sokszor nehéz a választás, de ilyen esetben mindig segít a dentálhigiénikus, aki a fogak és az íny állapotának, plakk- és fogkőképződési hajlamának megfelelőt kiválassza, figyelembe véve a dohányzást, a fognyaki érzékenységet és egyéb egyéni problémákat és elvárásokat a fogkrémmel szemben.
 
 
A különböző fogkrémek fő összetevői azonosak: abrazív anyagok, amik a lepedék eltávolításának hatékonyságát növelik, felületaktív anyagok a habzás érdekében valamint a lepedék feloldását segíti, oldószerek, stabilizáló és kötőanyagok, amik a fogkrém konzisztenciáját adják, ízesítő és illatanyagok. Ezen kívül kémiai anyagokat és gyógyszereket adnak hozzá, amik különböző fogászati problémákra adhatnak megoldást.
 
Fogszuvasodás megelőző fogkrémek
 
Ezek a fogkrémek fluorid vegyületet tartalmaznak. Többfajta fluorid vegyületet alkalmazható: aminfluorid, nátrium-fluorid, nátrium-monofluoro-foszfát. Jelenleg az aminfluoridot tartalmazó fogkrémeket tartjuk a leghatékonyabbnak.
 
(Pl. Elmex, Lacalut)
 
Ínygyulladás elleni fogkrémek
 
Hatóanyaguk a chlorhexidin, a triclosan, gyógynövények, vitaminok. Ezeknek a fogkrémeknek önmagukban a klinikai hatásuk nem bizonyított, a mai napig nincs egyetlen olyan kémiai szer, ami a mechanikus fogtisztítást hosszútávon helyettesíteni tudná. A tapasztalat viszont azt mutatja, hogy a helyes fogmosási technikával, fogköztisztítással és ínygyulladás elleni fogkrémmel hosszútávon nagyon jó eredményeket lehet elérni.
 
(Parodontax)
 
Gyógynövény tartalmú fogkrémek
 
Leggyakrabban zsálya, mirha, kamilla, menta, eukaliptusz, szegfűszeg, körömvirág tartalmúak. Szájszárazságot csökkentő fogkrémek: a fogkrém összetevői hasonlítanak a nyál összetevőihez, hidratáló hatásúak. Tartós bevonatot képeznek a szájnyálkahártyán és csökkentik a kellemetlen, viszkető érzést.
 
(Bioten)
 
Fehérítő hatású fogkrémek
 
Ezek a fogkrémek nátrium bikarbonát tartalmúak, az ebből felszabaduló oxigén molekulák oxidálják az elszíneződésért felelős vegyületeket. Rendszerint nagyobb szemcséjű (abrazívabb) anyagokat is tartalmaznak, hogy a nikotin, a kávé és az ételek okozta lerakódásokat hatásosabban eltávolítsák. Így két irányból is segítik az optikailag világosabb fogszín elérését.
 
Fognyaki érzékenységet csökkentő fogkrémek
 
Az ebbe a csoportba tartozó fogkrémek a szabaddá vált dentincsatornák lezárásával csökkentik az érzékenységet. Tartalmazhatnak stroncium-kloridot, hidroxilapatitot, pro-argint, aminfluoridot vagy deszenzibilizáló szereket, például kálium-kloridot. Vannak készítmények, melyek azonnali hatást ígérnek, de igazából tartós használatuk hoz megbízható eredményt.
 
Gyermekfogkrémek
 
Alacsonyabb fluorid tartalmúak, mint a felnőtteknek szánt fogkrémek, ízük kellemesebb, édesebb, amit fogat nem károsító xilittel érnek el.
 
Mindenkinél egyénileg kell eldönteni, hogy melyik fogkrém a megfelelő, kiválasztásában kérje a fogorvosa segítségét. Gyermekeknél és fiatal felnőtteknél inkább a fogszuvasodás elkerülése a cél, idősebb korban pedig az íngyulladás és a fogágy betegség tüneteinek a csökkentése. Azonban ne felejtse el, hogy a legjobb fogkrém sem helyettesíti a fél évenkénti fogászati ellenőrzést, valamint a fogorvos által végzett professzionális tisztítást!

Visszahívást kérek


Jókai Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem