Rendelőnk telefonszáma:

+36 20 911 7501

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

30 érdekesség a fogakról

1. Az Amerikai Parodontológiai Akadémia felmérésén a válaszadók 50%-a válaszolta, hogy a mosoly az első dolog, ami feltűnik nekik egy emberen.

2. A legtöbb felnőttnek 32 foga van. Bár fogaik jóval kisebbek, a szúnyogoknak körülbelül 47 van belőle, a csigáknak pedig 25… a nyelvükön.

3. A fogzománc testünk legkeményebb része.

4. A hiányzó fogak fogszuvasodást eredményezhetnek.

5. A fogak már születés előtt elkezdenek kialakulni. A tejfogak esetében ez a folyamat már az anyaméhben elkezdődik, de nem láthatóak egészen a gyermek 6 hónapos koráig.

6. Egy felmérés szerint – 19 országot magában foglaló összehasonlítás alapján Európában a 18. helyen áll Magyarország, a fogszuvasodás és a fogágy-betegség népbetegségnek számít.

7. Míg az emberek életében a tejfogakat csontfogak követik, addig a cápák életük során akár 40- szer is fogsort cserélnek.

8. Szánk életünk során 23659 liter nyálat termel. Ez elég lenne két úszómedence megtöltésére. A nyál segít megvédeni fogainkat a baktériumoktól.

9. Minél nagyobb a fog fluoridtartalma, annál ellenállóbb a fogszuvasodásnak a fogzománc.

10. Egy ember átlagosan 38 napot tölt fogmosással élete során.

11. A modern fogkrémek csak az utóbbi száz évben váltak elérhetővé. Azelőtt faszenet, krétát, hamut, citromlevet, valamint méz-dohány keveréket használtak a fogak tisztántartására.

12. A megfelelő szájhigiénia fenntartásához 3 havonta tanácsos fogkefét váltani.

13. A lekerekített, közepesen kemény, rövid fejű, műanyag szálú fogkefe az ideális a fogak ápolására.

14. Fogunknak és az ínynek szüksége van C és D vitaminra, valamint kálciumra.

15. A cukormentes rágógumi elősegíti a fogak épen tartását, mivel a rágás hatására fokozódik a nyálképződés, ezáltal a savak sokkal hamarabb hígulnak a szájban.

16. A szájüregben daganatok igen gyakran alakulhatnak ki, így a rendszeres fogászati ellenőrzés nem csak fogakat, de életet is menthet.

17. Az aphta magas láz, stressz, feszült idegállapot, olajos magvak, paradicsom, csokoládé fogyasztása után jelentkezhet az ínyen, ami pár nap alatt elmúlik.

18. Napjainkban Magyarországon évente egy fogkefénél (0,6) kevesebbet vásárolnak.

19. Fogmosásnál az alapos öblítés helyett a legmegfelelőbb a fogkrém kiköpése és óvatos öblítése, így a fogkrémben található alapanyagok a fogak környezetében maradnak.

20. A fejlett szájápolási kultúrához hozzátartozik a nyelv tisztítása, ezáltal hatékonyan megelőzhető a baktériumok elszaporodása a nyelven.

21. A tökéletes fogmosás is csak a fogak felületének kb. 85%-át tisztítja meg. A fogkefe számára nehezen elérhető helyek megtisztítására szolgál a fogorvosok által végzett professzionális fogtisztítás, fogkőleszedés.

22. Ha a foglepedéket nem távolítják el rendszeresen, akkor idővel a nyálból kálcium- és magnéziumsók rakódnak a szerves foglepedékbe és fogkővé alakul.

23. Magyarországon a lakosság közel 90 százaléka szenved ínygyulladásban.

24. A cukorbetegségben szenvedőknek éppúgy, mint a terhes kismamáknak fokozottabban oda kell figyelni a szájápolásra, mivel a fogazatot veszélyeztető és károsító folyamatok sokkal súlyosabb formában nyilvánulnak meg.

25. A magyar lakosság évi cukorfogyasztása kb. 40 kg/fő. Az Egészségügyi Világszervezet szerint fele ekkora mennyiség lenne optimális..

26. A csokoládé illetve a csokival bevont édességek fogszuvasodást okozó hatása kisebb mint a cukorkáké. Ez valószínűleg a kakaó zsírtartalmának köszönhető.

27. Ha valaki sok savanyúságot eszik, rendszeresen ecetes salátákat és savanyú italokat fogyaszt, kisebb eséllyel képződik nála fogkő.

28. A cukor fogyasztása és a fogromlás nincs összefüggésben. A Vipeholm kutatás kimutatta, hogy nem az elfogyasztott édességek mennyisége, hanem a fogyasztás gyakorisága számít.

29. A fogyókúrázók különös veszélynek teszik ki fogaikat, mivel az étrendjük általában sok savas nyers zöldséget, gyümölcsöt, gyümölcslevet és gyógyteát tartalmaz.

30. Az étkezés utáni azonnali fogmosás káros lehet, mert tovább dörzsöli az étkezés során savhatásnak kitett fogakat.


Visszahívást kérek


Jókai Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem