Rendelőnk telefonszáma:

+36 20 911 7501

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

A fogászati góc és, ami mögötte van

Hihetetlennek tűnhet, de már az ókori görög, római, sőt egyiptomi feljegyzések is említik, hogy az orvoslással foglalkozó korabeli mesterek rájöttek; a szájüreg és a fogak egészsége bizony szorosan hozzátartozik a szervezet egészének jólétéhez. Az 1800-as évek végén a tudósok azt is megfigyelték, hogy melyek azok a testi tünetek és betegségek, amelyeknek kiváltó oka, jószerével a baktériumok jelenléte lehet egy gyulladt fogbélben.

Sokszor az évekig elhúzódó tünetek, tünetegyüttesek mögött is úgynevezett fogászati gócok állnak és korábban az is előfordult, hogy a beteg már súlyos állapotban volt, amikor rájöttek mi okozhatja panaszait. Szerencsére ma már szinte elsők közt küldik góckutatásra a páciensek nagy részét ilyen esetekben, sőt az internet korában az sem ritka, hogy maga a beteg jelzi előre orvosának, a tünetek jelentkezésekor, hogy gócbetegségre gyanakszik.

A gócoknak önmagukban általában nincsenek tüneteik, viszont ők maguk a test számos távolabbi pontján okozhatnak fertőzéses jellegű tüneteket, idült gyulladást, ezt nevezzük gócbetegségnek. Magában a gócban baktériumok szaporodhatnak el, ezek pedig a véráramba kerülve a szervezet csökkent ellenálló képességű területein megtapadnak, és azokat megbetegítik. Sokszor azonban a betegség kialakulásához még csak nem is feltétel a baktériumok jelenléte, az is bőven elég, ha a kórokozók mérgező termékei elérik a véráramban a góctól távolabb elhelyezkedő szerveket.

Nem minden góc fogászati góc, de minden fogászati góc, góc

A fogászati és szájüregi elváltozások nagy része - többnyire már előrehaladott fázisban - viselkedhet gócként, de nem minden csúnyább elváltozás az. Ebben az esetben is csak akkor tekinthető fogászati gócnak egy probléma, ha az bizonyíthatóan hatással van a szervezet más területén jelentkező betegségre. Sokszor egy erősen szuvas fog, vagy egy nem megfelelően gyökér-kezelt fog miatt is kialakulhat a testünkben gócbetegség, és még számos további fogászati probléma okozhatja ezt. Sajnos a fogaktól eredő gócok aránya igen gyakori, ráadásul bármelyik fog lehet a gócbetegség kiindulási pontja, még olyan is, amiről azt hinnénk, hogy teljesen egészséges. Ezért ha túl hosszú ideje tapasztalunk szokatlan tüneteket a testünk egyéb részein, amire jó ideje orvosainkkal közösen sem találjuk a magyarázatot, akkor mindenképp érdemes góckutatást végeztetni.

Ha felmerül a gyanú

Mivel a leggyakrabban előforduló gócok a testben a fogaknál a manduláknál, a középfül és az orr melléküregei (arcüregek), az epehólyag, gyomor, a prosztata vagy petefészeknél jellemzőek, ezért az orvos több helyre is góckutatásra küldheti a beteget. Fogászatra, fül-orr-gégészetre, belgyógyászatra, nőgyógyászatra és urológiára. Ha fogászati gócra gyanakszanak, akkor a fogazat és a szájüreg teljes vizsgálata és röntgenvizsgálat is szükséges. Gócos fog esetében a kezelés során elsősorban a fog megmentésére fókuszál az orvos, különböző kezelési alternatívákat bevetve, az eltávolítást már csak a végső esetben javasolják, viszont nem ritkán az hozza el az igazi gyógyulást. 

Milyen tüneteket, betegségeket generálhat egy gócos fog?

A fogászati góc következménye lehet akár a régóta fennálló hajhullás, különböző bőrtünetek, ekcéma, kiütések, súlyos akne vagy ízületi betegségek is, valamint szív és érrendszeri problémák sora. Ezen kívül még számos más egyéb szervrendszeri probléma hátterében is állhat fogászati góc, hiszen gyakran olyan területekre is téved az onnan eredő baktériumokból, amire soha sem számítanánk. Ezért nagyon fontos, hogy idejében kezdjük el a góc felkutatását és megszüntetését. Kezelésében gyakran segíthet az antibiotikum kúra vagy a feltáró műtét, esetenként pedig az is megoldás, ha a góc gyökerét és annak környékét sikerül valamilyen formában fizikailag megtisztítani.

A rendszeres fogászati kontroll, valamint az időben és profin kezelt fogak, gyakorlatilag minimálisra csökkentik a fogászati góc kialakulásának esélyeit. Ezért fontos, hogy legalább félévente mindenképp keressük fel fogorvosunkat.


Visszahívást kérek


Jókai Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem