Rendelőnk telefonszáma:

+36 20 911 7501

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

A fogmosáson túl – szájhigiénia, szájvizek, fogápoló emulziók

Az elmúlt évtizedekben teljesen más volt a szájhigiénés magatartás, mint ami napjainkban elvárható lenne. Ennek oka, a felgyorsult világunkban és táplálkozási szokásainkban keresendő. Az élelmiszerkínálat változatossága és az ízfokozókkal, mesterséges anyagokkal teli ételek, szénsavas üdítők rendszeres fogyasztása miatt ugyanis, már nem feltétlenül elegendő a napi két fogmosás. Lássuk mit kell tudnunk a szájvizekről és fogászati emulziókról, amelyek nagyban segítenek megelőzni a fogszuvasodást és a későbbi szájüregi betegségek jelentős részét.

A szájvizek tekintetében alapvetően kétfajta létezik. A terápiás célra szánt és a hétköznapi használatra alkalmas szájvizek. Előbbiben a hatóanyagok emelt dózisban, nagy felszívódási hatékonysággal vannak jelen. Ezeket nem is célszerű sokáig használni. A mindennapi használatra javasolt szájvizeket pedig érdemes fokozatosan beépíteni a napi szájápolási rutinba, sőt a legjobb, ha napközben legalább három öblögetést végzünk, mivel ezeknek a szájvizeknek éppen az a funkciója, hogy fenntartsák a száj tisztaságát és megelőzzék az étkezés következtében kialakuló ínygyulladást, fogszuvasodást és fogkőképződést. Egy napközben előforduló szájüregi mikrosérülés kezelésében is igen fontos a szerepük, mert ínyösszehúzó hatásuk révén gyorsítják a gyógyulást és megakadályozzák a rossz baktériumok szaporodását a seb vagy elváltozás közelében.

A terápiás célú szájvizek a nagy hatóanyag forrás mellett szintén gyors segítséget nyújtanak a fájdalom és belső jelentősebb sérülések (pl: Afta) kezelésében. Ezen szájvizek jelentős csoportja az akkut vagy krónikus ínygyulladás kezelésében nyújtanak hatékony segítséget, mivel antibakteriális összetevői szintén gátolják a baktérium szaporulatot a szájban, valamint hasznos ásványi anyag forrással látják el a szájüreg egészét. Használatukkal nem csak az ínygyulladás fékezhető meg, de a fogzománc is erősödik, illetve a nyelven található lepedékben megbújó baktériumok és egyes vírusok is elpusztulnak.

A száj egészséges ph-értékének visszaállításában mindkét típusú szájvíz óriási segítség. Kúraszerű, valamint mindennapos használatukkal legalább felére csökkenthető a szájüregi elváltozások, vagy lehetséges fogszuvasodások kialakulására való esély.

A fogászati emulziók használata időnként szintén javasolt. Ezek olyan foggélek, amelyek a terápiás célú szájvizeknél is magasabb hatóanyag tartalommal rendelkeznek, és konzisztenciájuk révén tovább is maradnak a fogakon, így segítik a gyorsabb hatóanyag beépülést, tápanyag felszívódást. Ezek az emulziók alkalmazhatók a fogzománc fluoridtartalmának növelésére, fogszuvasodásra való erős hajlam és fognyaki érzékenység esetén, valamint általánosan a fogszuvasodás megelőzésére és a már kezdődő szuvas elváltozások kezelésére is, illetve fontos szerepük van a levehető készülékek (fogszabályozó, hidak stb.) alatti fogzománc védelmének szempontjából is.

Amennyiben személyre szabottan szeretnél többet tudni ezekről a készítményekről, hogy számodra melyek lennének a megfelelők, a Dentál Network hálózatában dolgozó összes fogorvosunk és dentálhigiénés kollégánk készséggel áll a rendelkezésedre. Keresd őket időpontért fogászatainkban bátran!


Visszahívást kérek


Jókai Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem